DUPAN pleit voor betere traceerbaarheid om illegale handel tegen te gaan
80% van huidig glasaalquotum terug de natuur in
Deze week schreef de Engelse The Guardian over de grootschalige illegale handel in Europese glasaal. Jaarlijks verdwijnen tientallen miljoenen jonge palingen naar Azië. Sinds 2009 zijn er strenge regels voor de palingvisserij. Quota, visserijbeperkingen en het verbod om Europese paling buiten Europa te verkopen zijn sindsdien van kracht. Onderzoek van de Guardian toont echter aan dat smokkelaars een enorme hoeveelheid wegvoeren. Zelfs in zulke mate dat de smokkelaars de legale handel overtreffen. De inspanningen van Europa, lidstaten en de sector om de palingstand te herstellen worden hierdoor gefrustreerd. DUPAN sprak in november 2015 haar grote zorg uit over de steeds maar toenemende illegale handel en vroeg bij de internationale toezichthouders van CITES om strikte maatregelen.
Aal mag volgens de regels die sinds 2009 van kracht zijn alleen binnen de Europese grenzen vrij worden verhandeld. Hiermee blijft de benutting beperkt en geniet de soort bescherming. De handel van glasaal naar Azië is per definitie illegaal.
In Europa wordt jaarlijks 15 tot 17 ton glasaal benut voor consumptie en aquacultuur. Daarnaast wordt er jaarlijks rond de 20 ton opgevangen voor het herbevolken van binnenwateren in een groot aantal Europese landen. Deze herbevolking is een Europese, verplichte herstelmaatregel die is vastgelegd in de nationale aalbeheer plannen. De totale hoeveelheid benodigde glasaal voor consumptie en herbevolken in Europa en bedraagt in het seizoen 2015/2016 rond de 37 ton.
Alex Koelewijn: “Glasaal quota worden nu op basis van een index met een wetenschappelijk advies vastgesteld. De berekening staat los van de marktbehoefte. De Europese glasaalquota bedragen samen rond de 70 ton. Het leeuwendeel daarvan wordt bepaald door Frankrijk (57,5 ton), Spanje en Engeland zorgen voor het overige deel. Met de huidige methode voor vaststelling van vangstquota wordt de kat op het spek gebonden. Het huidige, wetenschappelijk vastgestelde quotum is namelijk tweemaal zo hoog als de totale behoefte van de legale markt. Het is dan ook niet moeilijk te beredeneren, waar de overige 35 ton glasaal blijft als deze niet in Europa wordt benut.”
Onderzoek van The Guardian wijst uit dat er 20 ton Europese glasaal gemeld is bij Chinese douane. Op zich een vreemde zaak, want de Chinese autoriteiten weten dat de export van Europese paling verboden is. In Azië worden prijzen van rond de 1.500 dollar per kilo glasaal betaald. Deze extreem hoge prijzen geven de illegale handel een geschatte marktwaarde van 52 miljoen dollar.
Koelewijn: “Het is veel beter om de quota te benutten in lijn met de Europese Aalverordening. Daarin is geregeld dat van elke kilo gevangen glasaal 600 gram voor herbevolkingsprojecten is bestemd. Stel dat de consumptiemarkt om 15 ton glasaal vraagt, dan moet daar bovenop tenminste 23 ton worden bestemd voor herbevolking. Omdat het wetenschappelijk quotum nu veel hoger is kan er dus meer glasaal in de natuur worden uitgezet. Van het huidige quotum zou 80 procent naar wateren elders in Europa kunnen, in plaats van dat het overblijvende deel van het quotum naar Azië verdwijnt. Dat zou jaarlijks tientallen miljoenen jonge palingen extra opleveren en het herstel van de palingstand een enorme boost geven.
“Illegale handel en illegale visserij valt alleen te bestrijden door de traceerbaarheid waterdicht te maken. Als de autoriteiten samen met de sector de traceerbaarheid volledig weten te garanderen, door vanaf het moment van vangst een veel betere controle toe te passen, kan de illegale handel worden gestopt”, aldus Alex Koelewijn.