Het Eel Stewardship Fund helpt paling

Als vertegenwoordiger van de palingsector neemt DUPAN haar verantwoordelijkheid door een substantiële bijdrage te leveren aan de realisatie van het Nederlands Aalherstelplan. DUPAN streeft echter naar een hoger ambitieniveau dan aangegeven in dit officiële Aalplan van de overheid. Om nog meer te kunnen doen om de paling te helpen, neemt DUPAN deel aan het palingfonds: het Eel Stewardship Fund ®.

ESF label paling

Hoe wordt het fonds ingezet voor de paling?

  • Herbevolken van Nederlandse binnenwateren met miljoenen jonge palingen.
  • Het opvangen van volwassen, geslachtsrijpe palingen voor schadelijke pompen en waterkrachtcentrales om deze  veilig en onbeschadigd over de dijken te helpen, waarna ze de reis naar de geboortegrond kunnen voltooien.
  • Onafhankelijk, wetenschappelijk onderzoek als basis voor gefundeerd beleid, dat is gericht op een blijvend herstel van de palingstand in de Nederlandse wateren.
  • De certificering en invoering van diervriendelijker vangst-, kweek-, en verwerkingsmethoden.
  • Volledige, gecertificeerde traceerbaarheid van de gehele keten in Europa.

Consument en producten dragen bij gezonde palingstand

Consument en producent dragen bij aan het Eel Stwardship Fund (ESF-palingfonds). De consument kan een bewuste keuze maken door alleen paling met het fonds-logo te kopen. Paling die bijdraagt aan het ESF is herkenbaar aan het blauwe logo op de verpakking – met producentennummer. In veel winkels die ESF-paling verkopen is een certificaat met licentienummer te zien. Het overgrote deel van de paling die in Nederland wordt verkocht draagt bij aan het fonds (geschat meer dan 90%). Naast de bijdragen die de consument betaalt, draagt een aantal marktpartijen bij aan het Eel Stewardship Fund®

Het ESF-label staat garant voor verantwoorde palingconsupmtie

Paling kunt u verantwoord eten wanneer u kiest voor paling met het blauwe Eel Stewardship Fund® logo. U weet dan zeker dat u bijdraagt aan het naar goed leefgebied helpen van jonge paling, het over de dijk helpen van volwassen paling en wetenschappelijk onderzoek. Met deze maatregelen én een duurzame visserij, kunnen we nu en in de toekomst genieten van paling.