Het gaat goed met de intrek van glasaal in Zuid-Frankrijk. Een voorbode van goede glasaalintrek noordwaarts, in heel Europa, zo blijkt al 4 jaar op een rij. De intrekhoeveelheid van glasaal – ofwel jonge paling – is belangrijk voor het herstel van de Europese palingstand. De in januari gemeten hoeveelheden zijn de hoogste in 10 jaar, terwijl het seizoen nog tot april duurt.
Dit jaar is bij Grau de la Foucade (gemeente des Saintes Maries de la Mer) aan de Middellandse Zee, de hoogste intrek van glasaal gemeten in de afgelopen 10 jaar. Eerder deze maand maakten Franse autoriteiten ook al melding van uitzonderlijk grote hoeveelheden glasaal. In de warmere Europese gebieden komt de glasaal als eerste aan. Ook noordelijker in Europa wordt een stijging van de glasaalintrek verwacht.
In het najaar van 2003 is er bij Grau de la Foucade een vistrap gemaakt waardoor de glasaaltjes vanuit zee zelfstandig het zoete water van het binnenland kunnen bereiken. Bovendien geeft deze vistrap de mogelijkheid om de intrek van jongen paling te volgen. Inmiddels worden vistrappen behalve in Frankrijk al toegepast in onder andere het Verenigd Koninkrijk en worden daarmee goede resultaten geboekt. Stichting DUPAN pleit dan ook voor dergelijke vispassages in Nederland.
Alex Koelewijn, voorzitter van DUPAN: “onze kusten zijn vrijwel volledig afgesloten van het binnenwater, waar de glasaaltjes willen opgroeien. Ze kunnen er eenvoudigweg niet in. Dergelijke vispassages zoals in Frankrijk, kunnen helpen het probleem voor de paling op te lossen en de palingstand te verbeteren”.
Elke week worden er in Zuid-Frankrijk 50 glasaaltjes meegenomen naar het laboratorium, om ze exact te wegen en te meten en de pigmentatie te bestuderen. Daarna worden de dieren op dezelfde plaats waar ze verzameld zijn weer losgelaten. Op die manier gaat geen glasaaltje verloren.