Historisch grote hoeveelheid jonge paling

23 April 2020

Goed aalbeheer loont, volgens de laatste berichten

2020 is een geweldig jaar voor de intrek van glasaal, ofwel jonge paling. Zulke hoeveelheden jonge paling hebben ze in de afgelopen 25 jaar nog nooit gezien, zeggen vissers uit Groot-Brittannië. Een video toont het indrukwekkende spektakel.

Niet alleen in de delta van de Severn, de langste rivier van het Verenigd Koninkrijk, observeerden vissers en onderzoekers het indrukwekkende natuurspektakel. Zulke grote hoeveelheden jonge paling waren in het verleden ook niet ongebruikelijk in Duitsland. Het valt nog te bezien of we dit jaar overal soortgelijke hoeveelheden zien, mar in Nederland zijn de waarnemingen prima te noemen, getuige de berichten van het Friese wetterskip Palingexpert Florian Stein van de Sustainable Eel Group (SEG) toont zich blij met de nieuwe cijfers en plaatst meteen ook maar een kanttekening:

Het is jammer dat we het beste glasaaljaar sinds lange tijd lijken te hebben, maar dit niet representatief zal zijn in de officiële meetgegevens, aangezien wetenschappelijke veldonderzoeken, maar ook de commerciële visserij, als gevolg van CoVid 19, in verschillende Europese landen sinds enkele weken zijn stopgezet”, aldus Stein. Sinds 2011 is er een positieve trend in de intrek van glasaal aan de Europese kusten, na een daling in de drie decennia daarvoor. Dat geeft alle reden tot hoop.”