Palinghandel sluit zich aan bij Duurzaam Paling Fonds

Limmen, 2 januari 2012. Vanaf vandaag zijn alle leden van de Nederlandse Vereniging van Palinghandelaren (NeVePaling) over gegaan op de verkoop van paling van het Duurzaam Paling Fonds. Daarmee conformeren zij zich aan de door Stichting DUPAN voorgeschreven duurzaamheidsregels en dragen zij, via de verkoop van deze paling, bij aan het Duurzaam Paling Fonds.

NeVePaling voorzitter Koelewijn licht toe: "De beslissing om op de verkoop van deze paling over te gaan, heeft alles te maken met het verantwoordelijkheidsgevoel van onze leden. Stuk voor stuk bedrijven die al generaties lang in dit vak zitten en allemaal met grote liefde voor de paling. De palingstand is de afgelopen decennia afgenomen door tal van oorzaken onder andere door de achteruitgang van de bereikbaarheid en beschikbaarheid van leefgebied. In heel Europa, ook in Nederland, kan de jonge paling -glasaal- die aan de kust komt het noodzakelijke zoete binnenwater niet bereiken en kan de volwassen -schieraal- niet vrij haar terugreis naar de Sargassozee om te paaien. Overal zijn die routes afgesloten, juist daarom moet de mens de paling een handje helpen.

Het Duurzaam Paling Fonds is opgericht om de palingstand op duurzame wijze te herstellen. Het geld uit dit fonds wordt ingezet om jonge palingen naar geschikt leefgebied te helpen, volwassen palingen (schieraal) zonder hindernissen aan de reis naar hun geboortegrond te laten beginnen en wetenschappelijk onderzoek mogelijk te maken. Stichting DUPAN bepleit verder duurzame en diervriendelijke vangst-. en verwerkingsmethoden. Maatregelen waarmee, samen met gedegen wetenschappelijk onderzoek, de meest effectieve maatregelen voor herstel van de palingstand getroffen kunnen worden. De keus is aan de consument.” Paling van het Duurzaam Paling Fonds is herkenbaar aan het blauwe logo op de verpakking.