Eerste compacte verwerkingsmachine in gebruik genomen

Bij palingkwekerij en -rokerij De Rijpelaal in Helmond is op 1 mei de eerste compacte, diervriendelijke verwerkingsmachine in gebruik genomen. Met de nieuwe machine treedt de bewusteloosheid van de paling binnen een seconde in, waarna hij het bewerkingsproces doorgaat. De machine is een compacte versie van het apparaat dat in februari in Enkhuizen in gebruik werd gesteld door top-ambtenaar M. Kool van het ministerie van EL&I.

Johan Meulendijks (l) geeft bezoekers tijdens de open dag op 1 mei uitleg over de 'eelstunner'.
Foto Eindhovens Dagblad


De stichting DUPAN verwacht dat paling in heel Nederland binnen enkele jaren volgens deze methode kan worden verwerkt. William Swinkels van de stichting DUPAN is verheugd met de ingebruikname: “Voor de stichting DUPAN is deze machine weer een mijlpaal in ons streven naar een duurzame palingsector. Deze machine markeert het nieuwe denken en de focus op innovatie die eind 2009 binnen de gehele sector in gang is gezet. Onze stichting zet zich in voor verspreiding van deze nieuwe technologie binnen de verwerkende bedrijven in de sector.Deze compacte machine stelt ook kleinere verwerkingsbedrijven in staat op geheel verantwoorde wijze paling te verwerken.  ”

In 2007 hebben de bedrijven Nijvis, Klooster en Rijpelaal aan Imares en Livestock Research gevraagd het probleem van palingverwerking definitief op te lossen. In samenwerking met de onderzoeksinstellingen is de machine de afgelopen jaren ontwikkeld, met subsidie van het ministerie van EL&I.

De machine kwam tot stand na wetenschappelijk onderzoek dat bestond uit hersen- en hartfilms en gedragsobservaties. Daarmee werden de condities bepaald waarbij bewusteloosheid bij paling onmiddellijk intreedt en in stand blijft tot het dier dood is. De machine voldoet volledig aan alle eisen ten aanzien van diervriendelijkheid.