ICES advies helpt de paling niet

 

Het bericht dat ICES afgelopen week heeft doen uitgaan over de toestand van de palingstand, heeft geen nieuwe inzichten geleverd over het herstel van de palingstand. Omdat er geen nieuwe wetenschappelijke gegevens beschikbaar zijn, handhaaft ICES haar standpunt uit 2012 ook voor 2013. ICES-wetenschapers adviseren niet op paling te vissen, totdat bewezen is dat de palingstand zich weer herstelt. Een advies waarmee de paling volgens DUPAN niet geholpen is.

 

Oorzaak te lage palingstand

De palingstand in ons binnenwater is zo laag, doordat jonge paling ons land niet in kan. Onze kusten zitten nagenoeg dicht. Paling wordt op de oceaan geboren. Ze trekt van het zoute naar het zoete water om daar een aantal jaren op te groeien. Maar jonge paling kan ons land niet in. En als volwassen paling weer naar de oceaan wil om hun beurt voor nageslacht te zorgen, kan ze er niet meer uit.

 

Nu actie ondernemen is noodzakelijk

ICES zegt dat de palingstand nog steeds in gevaar is en dat onmiddellijke actie noodzakelijk is om tot verbetering te komen. “Urgent action is needed” schrijft ICES in haar persbericht. Deze oproep tot actie hebben de Nederlandse natuurorganisaties de laatste jaren vertaald in beleid dat is gericht op niets doen. “Blijf van de paling af, dan komt het vanzelf weer goed”, zo is hun redenering. Maar de paling heeft nu onze hulp nodig. Ze kan ons land niet in of uit. Dijken, sluizen en gemalen belemmeren palingen de doortocht. Daarom is DUPAN vanaf 2010 gestart met het handmatig helpen van de paling. Geen woorden, maar daden dus!

 

Paling een handje helpen

Terwijl DUPAN met geld uit de palingsector, en van overheden en een aantal NGO’s, de paling in een groot aantal projecten helpt in-en uittrekken, blijven tegenstanders roepen dat niets doen beter is. Waarschijnlijk, omdat het makkelijk uit te leggen is aan de consument, dat je een bedreigde soort met rust moet laten. Maar zonder hulp van de mens, redt de paling het niet! De mens heeft hem tenslotte zelf het in- en uittrekken onmogelijk gemaakt. Dat een dier gered kan worden met behulp van commerciële partijen is misschien lastig uit te leggen. Maar het pilot-project ‘Paling Over De Dijk’ dat van september tot december 2012 in twee provincies werd uitgevoerd, bewijst dat het werkt. Beroepsvissers, sportvissers, waterbeheerders en provincies lieten zien, dat geslachtsrijpe palingen volop naar zee kunnen trekken, als we ze een handje helpen.

 

Wetenschappelijk bewijs ontbreekt

“Er is geen wetenschappelijk bewijs dat de duurzaamheidsmaatregelen van de sector werken”, zo is de redenering van de natuurorganisaties. Een deel van die kennis is sinds kort echter wel beschikbaar (zie de DUPAN-website, onderzoek Valkenswaard). De Stichting DUPAN en wetenschappers (waaronder diezelfden die verbonden zijn aan ICES), werken aan de completering van het bewijsmateriaal. Wetenschappelijk bewijs, dat gaat aantonen dat de mens zelf de balans kan herstellen tussen voedselvoorziening en natuur. Een duurzame handelswijze, die niet uniek is voor paling, maar voor zovele dierensoorten geldt.