Rapport duurzame palingvisserij en -kweek overhandigd

 

Directeur Vereniging Kust & Zee ontvangt eerste exemplaar

LEIDEN, 3 juli 2014 – Vandaag kreeg directeur Michael Mannaart van Vereniging Kust & Zee het eerste exemplaar van het rapport Balansberekeningen uitgereikt. Hierin staat hoe in Nederland op een duurzame manier met palingkweek en –visserij omgegaan kan worden. Wetenschappelijk onderzoek, in samenwerking met de Universiteit van Wageningen, heeft aangetoond hoe de palingsector haar invloed op de natuur kan reduceren en de hoeveelheid palingen in de Nederlandse wateren naar een duurzaam hoger niveau kan brengen.

Michael Mannaart van Vereniging Kust & Zee gaf aan dat een duurzame palingsector mogelijk is. “Door de juiste maatregelen te treffen kan de palingstand hersteld worden en vervolgens in balans worden gehouden. EUCC is aanhanger van de People-Planet-Profit-gedachte. Samenwerking met de beroepssector is dé manier om het herstel te bevorderen en paling een duurzame toekomst te geven.”

Het onderzoek vond plaats in opdracht van de Europese natuurorganisatie Coastal & Marine Union (EUCC), in Nederland is dat de Vereniging Kust & Zee en Stichting DUPAN, het samenwerkingsverband van palingkwekers, palinghandelaren en beroepsvissers.

Uit het onderzoek 'Duurzaam aalbeheer op basis van balansberekeningen' blijkt dat het volledig tot nul terugbrengen van de invloed van palingsector op het palingbestand haalbaar, uitvoerbaar en betaalbaar is. De uitkomsten laten zien dat kwekerijen hun invloed op de palingstand kunnen compenseren, door het uitzetten van jonge en volwassen palingen. Voor de palingvisserij is gebiedspecifiek duurzaam beheer mogelijk, waardoor de palingstand op een duurzaam peil kan worden gehouden. Door de deze maatregelen zal het aantal palingen in Nederland versneld toenemen.

Alex Koelewijn, voorzitter Stichting DUPAN benadrukte dat samenwerking tussen partijen die belang hebben bij een goede palingstand cruciaal is: “Wij zijn zeer verheugd met de constructieve samenwerking die wij met Vereniging Kust & Zee hebben. Het zou mooi zijn als natuurorganisaties, waterbeheerders, overheden en de sector de handen ineen slaan. Op die manier kunnen we de best werkende oplossingen bedenken en uitvoeren. Dan kan het al snel veel beter gaan voor de paling.”

 

Het rapport over Balansberekeningen is hier te downloaden.