45.500 pootaaltjes uitgezet in de natuur bij Kampen

Op zaterdag 10 mei zijn in de gemeente Kampen 45.500 jonge palingen uitgezet in het Ganzendiep en De Goot. Dit gebeurde op initiatief van peurvereniging KIJG, in samenwerking met De Stadserven Kampereiland e.o. en de Stichting DUPAN. Met deze uitzet van jonge palingen wordt bijgedragen aan het herstel van de palingstand in Nederland.

De peurvereniging bracht via haar leden en door een donatie van De Stadserven Kampereiland e.o. het geld bijeen voor 22.500 palinkjes. Daarnaast ontving de vereniging vorig jaar vanwege haar 40-jarig bestaan een bijdrage van de gemeente Kampen uit handen van burgemeester Bort Koelewijn. De Stichting DUPAN heeft het totaal aantal palinkjes verdubbeld tot ruim 45.000 stuks. KIJG en DUPAN dragen duurzaamheid hoog in het vaandel. De hoeveelheid paling die KIJG uitzet, is vele malen groter dan er door de 40 actieve leden van de peurvereniging op jaarbasis wordt gevangen. De uitzetdag van peurvereniging KIJG werd dit jaar voor de zesde maal op rij gehouden. Het levert een spectaculair schouwspel op van de vele duizenden wegzwemmende palinkjes.

Bij de uitzet waren aanwezig: burgemeester E. Bilder van de gemeente Zwartewaterland, wethouder M. Ekker van de Gemeente Kampen, de 9 bestuursleden van de peurvereniging, rentmeester Mireille Blokhuis en Folkert Olthof van de Stadserven en Alex Koelewijn, voorzitter van Stichting DUPAN.

Peurvereniging KIJG zette de palingen uit in het Ganzendiep en De Goot in het kader van haar jaarlijkse uitzetdag. De paling heeft vanuit deze wateren de mogelijkheid naar het IJsselmeer te zwemmen en van daaruit, nadat deze volwassen is, naar zee te gaan.

Over KIJG
De letters in Peurvereniging K.IJ.G staan voor Kampen, IJsselmuiden en Genemuiden. Peuren is een methode om paling te vangen, een eeuwenoude traditie. Een peur bestaat uit draden waaraan wormen zijn geregen, verzwaard met een peurlood. Peuren gebeurt vooral in de nacht, als de palingen op jacht zijn naar voedsel. De peurvereniging met zo’n 40 actieve leden, is de enige in Nederland en bestaat sinds 1 september 1973.

Over De Stadserven Kampereiland e.o.
De Stadserven is eigenaar van ruim 4.800 hectare weilanden, akkerbouwgronden, natuurgebieden en wateren, geheel gelegen in de IJsseldelta in de gemeente Kampen. Dit areaal wordt begrensd door de Zwartendijk, de Nieuwe Reve, het Drontermeer, het Vossenmeer, het Ketelmeer, het Zwartemeer, de bovensloot van de Mandjeswaard, het Venerietekanaal, de oude IJssel, de dijk op de Pieper, de Goot en het Ganzendiep. De Stadserven Kampereiland e.o. is een handelsnaam van Kampereiland Vastgoed