Europese certificering voor Nederlandse palingsector

Vandaag ontvingen 14 Nederlandse palinghandelaren en 5 palingkwekers in Volendam het Sustainable Eel Chain of Custody-certificaat. Zij kregen deze certificering na een strenge audit van het onafhankelijke, Britse certificeringsbureau MacAlister Elliott and Partners (MEP). De gecertificeerde bedrijven zijn alle aangesloten bij NEVEVI of NeVePaling, Stichting DUPAN heeft de certificering gecoördineerd.

Met deze certificering zijn de Nederlandse bedrijven voorbereid op de toekomst, waarin deChain of Custody het palingproduct tot aan de bron (de glasaal of in het wilde gevangen, volwassen paling) traceerbaar maakt. MEP werkt op dit moment hard aan certificering van alle glasaalvisserij in Europa.

De regels voor de CoC-certificering zijn door de Sustainable Eel Group (SEG) in Engeland opgesteld. SEG bestaat uit gerenommeerde palingwetenschappers en milieuorganisaties, zoals Environment Agency en Association of Rivers Trust. SEG is vertegenwoordigd in vrijwel alle Europese landen waar paling voorkomt. De CoC-certificering stelt voor palingkweek en palingverwerking strenge regels aan onder andere traceerbaarheid en de bedrijfsvoering.

Voor de glasaalvisserij ontwikkelde SEG de Sustainable Eel Standard. Door glasaal te vissen volgens deze standaard, worden sterfte en bijvangsten sterk gereduceerd. Daarnaast stelt de standaard eisen aan de palingpopulatie in het vangstgebied. Een certificering voor andere palingvisserijen is op dit moment in ontwikkeling.

Strenge criteria

Paling past niet binnen de criteria van de bekende standaarden voor visserij. Die richten zich voornamelijk op soorten die in zee leven. En paling brengt een groot deel van zijn leven in zoetwater door. Bovendien is het bepalen van het aanwezige bestand technisch onmogelijk, omdat paling met een kwart van de aarde, een onmetelijk groot leefgebied heeft. Daarom heeft SEG de Sustainable Eel Standard ontwikkeld. De criteria in de SES voldoen volledig aan het Europees Aal Herstelplan en gaan op een aantal punten zelfs verder. De methodiek is vergelijkbaar met die van andre standaarden.

Vrijwel gehele handel gecertificeerd

De Stichting DUPAN heeft in 2011 met SEG afspraken gemaakt om alle leden van de Nederlandse Vereniging van Palinghandelaren (NeVePaling) te laten certificeren. Met de nu gecertificeerde bedrijven voldoen 17 van de 19 Nederlandse palinghandels- en verwerkingsbedrijven aan de Sustainable Eel Standard. De twee overgebleven handelaren zijn niet bij NeVePaling aangesloten. 

Trotse palinghandelaren/verwerkers en -kwekers met hun zojuist ontvangen certificaten, bij Smit-Bokkum, Volendam. Zittend van rechts, David Bunt, voorzitter certificeringscommissie. Links naast hem, Andrew Kerr, voorzitter SEG.